Witte uitslag

WAAR KOMT WITTE UITSLAG OP GEVELS VANDAAN?

Kalkuitslag is het uitlopen van kalk uit de steen, voegmortel en het cement over de gevel. Bij nieuwbouw spoelt de kalkuitslag soms snel weg met de regen. Vaak echter trekt de kalk oppervlakkig in het metselwerk en verergert het slechts.

Zoutuitslag ontstaat vooral door een te korte drogingstijd van de steen en metselen onder te natte omstandigheden. Na verdamping van het water blijft het zout als witte uitslag zichtbaar op de gevel

Cementsluier ontstaat doordat zouten en kalk uit de cementmortel uitspoelen en vervolgens in de gevel trekken. Te natte mortel en doorweekt metselwerk zijn belangrijke veroorzakers.

Salpeter (natrium- en kaliumnitraat) is een zout dat gevormd wordt tijdens het rottingsproces van organische stoffen. Salpeter is goed oplosbaar en kan dus in metselwerk verspreid raken en op het oppervlak van metselwerk afgezet worden.

Hoe verwijderen wij de witte muuruitslag?

Het verwijderen van zoutuitslag wordt met behulp van warm water gedaan aangezien het zout in het water oplost.
De hoeveelheid water, temperatuur en de druk hangt af van de situatie.

 

Witte kalkuitslag kan niet zomaar met water verwijderd worden. Afhankelijk van de situatie zal er nat gestraald moeten worden of chemisch gereinigd moeten worden.

Bekijk enkele resultaten van gereinigde gevels